Pennette al Sugo di Ricotta – Pennette Pasta with Tomato and Ricotta Cheese Sauce


Buongiorno!

Caspita quanto lavoro in questi giorni! C’è davvero da impazzire. D’altronde non c’è da aspettarsi null’altro lavorando in albergo! Però i ritmi sono davvero altissimi! Piccola parentesi di lavoro vero dentro una crisi fortissima per tutti! Alle vacanze non rinunciamo, se non altro per cercare di mettere da parte un poco le difficoltà di ogni giorno.

Il mio piccolo spazio di “vacanza” è la mia piccola cucina e le pentole piene di ogni sorta di cibo! Cosa abbiamo stavolta? Sono andato al mercatino settimanale della città dove vivo: Quartu! Favoloso mercatino itinerante con verdura e frutta ad un costo piccolissimo e formaggi tipici sardi a costi accessibili! Cosa fare oggi? Facciamo insieme una ricetta semplicissima con un tocco particolare!

Amo alla follia la consistenza della salsa che avvolge di sapore!
I love so much the sauce that envelops your mouth with tastes!

Ingredienti per 2 persone:

  • 160 gr di pasta – € 0.16
  • 300 ml di passata di pomodoro – € 0.33
  • 150 gr di ricotta vaccina – € 1.50
  • 1/4 di cipolla rossa media
  • ricotta salata
  • sale
  • pepe
  • basilico
  • olio di oliva extra vergine

Questa ricetta è semplicissima e ha tutta la sua particolarità nella sua salsa. Cominciamo quindi con il nostro sugo alla ricotta!

Tritiamo finemente la cipolla rossain 2 cucchiai di olio di oliva. La facciamo colorare lievemente e poi versiamo la passata di pomodoro e 200 ml di acqua. Lasciamo cuocere per circa 20 minuti, fino a che non si addensa. Quando è sufficientemente densa spegnamo il fornello e aggiungiamo un cucchiaino di basilico essiccato o due foglie di basilico a pezzettini. Mischiamo la ricotta vaccina in una terrina fino a renderla una crema e poi la versiamo sulla salsa di pomodoro, aggiungiamo anche un pizzico di sale. Mischiamo fino ad amalgama sempre a fuoco spento e poi condiamo con del pepe grattugiato di fresco. Lasciamo insaporire mentre cuociamo la pasta.

Mettiamo a bollire l’acqua per la pasta con le solite regole: per ogni 100 gr di pasta 1 lt di acqua e 10 gr di sale.

Quando l’acqua bolle buttiamo la pasta e la facciamo cuocere il tempo indicato dalla sua scatola.

Quando è cotta la scoliamo e la mettiamo in un insalatiere dove la condiremo con la salsa di pomodoro. Versiamo nei piatti e condiamo con della ricotta salata a scagliette: possiamo grattugiarla con una grattugia da julienne o per fare scaglie. Mangiamo subito prima che la ricotta sciolga!

Il sugo è delicatissimo e la ricotta salata dà una sferzata di gusto fantastica!

Provatelo!!!!

QUANTO MI COSTA? Il costo per porzione di oggi è di circa € 0.90!!

English

Good Morning!

Wow! These days there is a huge amount of work, enough to go mad! Not that working in a hotel I should expect anything else on the busiest summer time! The working rythm is indeed very high! It is like a small period of proper work in the middle of a heavy crisis. Most of the people do not give up their holidays, mostly cause they finally can forget the hard days they have to face every day.

My personal “holiday” space is my kitchen and its casseroles full of every kind of food! What do we have today then? I went shopping to the weekly market in my town: Quartu. It is a market that travels around little towns bringing all the kind of season veggies and fruits, also cheeses and fish are available! And the prices are so low!! Getting season product is indeed profiteable! The recipe of today is a simple one with a special touch at the end!

 

Ingredients for 2 people:

  • 160 gr of pasta – € 0.16
  • 300 ml tomato sauce – € 0.33
  • 150 gr cow ricotta cheese – € 1.50
  • 1/4 medium red onion
  • salted ricotta cheese (it is a special version of the traditional ricotta)
  • salt
  • freshly ground black pepper
  • basil
  • extra virgin olive oil

This recipe is definetely an easy one and it has its main personality in the sauce. Therefore that is where we need to start from!

Let’s chop finely the onion and panfry in 2 tablespoons of olive oil till they get ome colour. Then we add the tomato sauce and 200 ml of water. We let it reduce for 20 minutes till it is dense. When it reahes the point of density we want we turn off the heat and season the sauce with 1 teaspoon of dried basil or 2 chopped leaves of fresh basil. We take our ricotta cheese and put it in a bowl. We mix it till becomes a cream and then add it to the tomato sauce. We add black pepper and a sprinkle of salt. We let it develop the taste of the seasoning while we cook the pasta.

As usual we put the water to boil and season like usual: every 100 gr of pasta 1 lt of water and 10 gr of salt! When it boils we add the pasta and let it cook for the minutes indicated in its box. When cooked we drain it and put it in a big bowl where we will season it with the ricotta and tomato sauce we already made. We mix till even and serve on the plates. As a final touch we add scales of salted ricotta cheese (which looks much more like traditional cheese) directly on the top of every portion!

The sauce is very delicate and the salted ricotta gives the dish a savoury edge you do not expect!

You must try it out!

HOW MUCH IS IT? The cost per portion of the dish we just made is more or less of € 0.90!

2 thoughts on “Pennette al Sugo di Ricotta – Pennette Pasta with Tomato and Ricotta Cheese Sauce

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